STUDIO
pojačalo visoke dinamike
Ovo je jedan visoko kvalitetan izlazni stepen izuzetne dinamike i vrlo ubedljiv u svim delovima frekventnog opsega. Najčešće je korišćen kao master pojačalo za kućni studio ali i kao master monitor za profesionalna studija. Fantastično zvuči sa Tannoy-Monitorima, ali je i vrlo "definisan" sa večinom drugih zvucnika.
Dizajn je prilično standardan, i ako poštujete specifikaciju materijala sa šeme, imačete jedno stvarno dobro pojačalo sa kojim se nečete postideti sem uz bas vrhunske High-End mašine.
Odgovarajuće predpojačalo sa tonskom kontrolom čete naci u odeljku "PREDPOJAČALA" pod imenom "PreStudio". Svakako da će i mnoga druga predpojačala (ako su dovoljno kvalitetna) završiti posao kako treba.
PAŽNJA!!!
Na šemi nema nekih delova koji se nalaze na pločici a to su:
  • dva elektrolita od 220uF/63V
  • dva bloka od 100nF (paralelno ovim elektrolitima)
  • dva osigurača od 4 Amp
Takođe, na ploćici se ne nalazi sklop za zaštitu jer se u praksi pokazalo da ona delimično utiče na izobličenje (u negativnom smislu), pa je sa pločice izostavljena.
"ZOBEL" komponente (10 oma u seriji sa 100nF) na izlazu za zvučnik se ne nalaze na pločici već se stavljaju direktno na izlazne kleme za zvučnike na zadnjoj ploči pojačala.
> Izlazna snaga ----------- 85W RMS/8 oma
> Frekventni opseg ------- 4Hz-73KHz (pri 80-90% snage i izoblicenjima ispod 0.02%)
> THD ---------------------- <0.003% (20Hz-16KHz)... 0.008% na 20KHz
> TIM ---------------------- <0.002%
> Slew rate ---------------- 50V/uS
> Damping faktor --------- >650
SEMA (u PDF formatu)
PLOCICA (u PDF formatu)
RASPORED (u PNG formatu)
STUDIO - III
bootstrap pojačalo visoke dinamike
Pre izvesnog vremena je do mene došla i jedna nova ideja u vrlo lepoj analizi šeme Studio pojačala koju je uradio "ILIMZN" sa Hrvatskih foruma. Znajući o kakvom visokom "kalibru" čoveka i elektroničara se radi, odmah me je zainteresovalo ali i isto tako odmah osvojila njegova ideja da se bootstrap-uje polarizacija aktivne diode u prvim stepenima trostrukog CFP u izlazu. Nisam o tome nikad razmišljao jer se sklop savršeno i bez toga ponaša a ja nisam sklon da baš često razmišljam o ekstremnim graničnim uslovima rada kao što su klipovanje i rad sa jako reaktivnim opterećenjima jer ne smatram da pojačala treba da ikada rade u takvim uslovima. Iako je ideja veoma duhovita i skoro da bode oči (a ja je nisam video dok je ILIMZN nije pomenuo?!) u praksi se radi o zameni otpornika od 6k8 (koji kod originalne verzije polariše aktivnu diodu) sa bootstrap sklopom koji se sastoji od (u svakoj grani napajanja) dva seriski vezana otpornika od 3k3 i elektrolita od oko 220 do 470uF sa njihovog spoja na zvučnicki izlaz.
SEMA (u PNG formatu)

PAŽNJA!!!
Obratite pažnju koji je dati na rasporedu pločice pojačala:

  • Na rasporedu su dodani novi dodatni kondenzatori od 220uF(C19 i C20) i moraju biti od 160V kao i blokovi C21 i C22 od 100nF koji su paralelni tim elektrolitima.
  • Predviđen je REMOTE SENSE (dva dodatna kabla RS+ i RS- koji se spajaju direktno na sam zvučnik i tako anuliraju uticaj kablova. Dakle, imamo dva standardna kabla do zvučnika označena na rasporedu SPK i SPK GND i ta dva dodatna kabla koji ne treba da budu tako velikog prečnika kao SPK i SPK GND. Ta dva dodatna kabla idu direktno na kutijum, ne sme na buksne pojačala jer je njihov uticaj da anuliraju greške glavnih kablova do zvučnika.
  • Ukoliko se ne želi REMOTE SENSE, umesto R3 i R13 stavljaju se kratkospajači.
  • Zobela(10ohma+100nF) nema na pločici i mora se staviti na kleme pojačala.
SEMA (u PDF formatu)
PLOCICA (u PDF formatu)
RASPORED (u PDF formatu)

Ako ste manje iskusni u gradnji audio uređaja, preporučujem da pogledate neka uputstva u TUTORIJALIMA.